WANT WIJ ZIJN DE CÚNEHEAREN 

Dat is één van de regels uit ons onvolprezen verenigingslied!

Carnavalsvereniging de Cúnehearen werd opgericht in 2008 tijdens een avondje kroegen in De Koning van Denemarken. Aan Carnaval werd zo af en toe eens aandacht besteed in de Koning rond de elfde van de elfde. Een aantal Hearen van het eerste uur vond dat dit uitgebreider kon en zo was het dat C.V. de Cúnehearen het levenslicht zag bij het proosten met het gerstenat. Sindsdien werd er een aantal jaar enkel en alleen een Carnavalsfeest gehouden met als eerste Prins der Cúnehearen Prins Patrick d’Or. 

Na drie jaar van feestvieren en een groeiende vereniging klonken er stemmen om het Carnaval in Rhenen grootser op te zetten. Allereerst werd er voor Rhenen een eigen naam bedacht voor tijdens de Carnavalstijd. Vanaf dat moment heet Rhenen tijdens de Carnaval: ‘t Grebbehol.

Na een aantal omzwervingen werd er gekozen voor één vaste locatie voor de viering van onze Carnavalsfeesten. Dit werd de Kalahari in Ouwehands Dierenpark. Door de grote populariteit van onze Carnavalsfeesten is deze lokatie inmiddels ingeruild voor Partycentrum Bollee in Rhenen, voor de gelegenheid omgedoopt tot De Leutbunker.

WIJ VIEREN FEEST EN JULLIE ZIJN ER BIJ

Dat is een andere regel uit ons verenigingslied. Want de Cúnehearen is inmiddels veel meer dan een clubje kroegtijgers. Wij zijn een eigenzinnige club die ook waarde hecht aan de officiële Carnaval Protocollen, maar nog meer aan de mensen om ons heen, ook buiten de Carnaval. Onze lijfspreuk is daarbij:
“Laat maar… we regelen het zelf wel”.

De Cúnehearen is een vereniging die zich inzet voor de hele Rhenense gemeenschap, of je nou van Carnaval houdt of niet. Daarvoor worden tal van activiteiten georganiseerd om de bevolking van Rhenen en omgeving nader tot elkaar te brengen en leuke momenten te bezorgen. Naast ons grote Prinsenbal in februari verzorgen wij ook een drukbezocht Kindercarnaval voor de jongste bewoners van Rhenen en omgeving.

Daarnaast organiseren wij een Carnavalsfeest voor Zideris, een Rhenense zorgorganisatie voor jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking, inclusief een eigen Prins of Prinses. Onze Prins bezoekt met zijn gevolg de scholen in Rhenen en de Tollekamp, een zorglocatie voor ouderen, om daar de Carnavalssfeer te brengen. In de zomer tijdens de Cuneradag zijn wij altijd present om iedereen van een drankje te voorzien. Rond de Kerst verzorgen wij in samenwerking met de winkeliersvereniging “Rhenen Stad” een grote Kerstfair. Daar staan wij met onze eigen “Ballentent” waarin tal van activiteiten worden georganiseerd van jong tot oud zoals een Kerstborrel, een Kerstbingo en een Foute Kerstparty. Je kunt daar met onze Kerstman en zijn arrenslee op de foto, maar je kunt de Kerstman inclusief slee en muziek ook thuis langs laten komen. “Deuntje voor de deur” noemen we dat en is bedoeld om gewoon even een goed moment te bezorgen aan mensen die dat wel kunnen gebruiken, zoals eenzame ouderen, mensen die hun huis niet uit kunnen, vrijwilligers of gewoon iemand die dat wel verdient. 

Bij al deze activiteiten worden wij ondersteund door onze eigen enthousiaste club vrouwelijke vrijwilligers, de Cúnedaemes